Mat på Malta

Hvor i all verden skal man begynne? Hva med de maltesiske øyene? På verdenskartet er ikke dette landet mer enn en liten prikk i Middelhavet sør for Sicilia, men til tross for en befolkning på ca. 475 000, kryr det med liv og variasjoner. Det maltesiske kjøkkenet er spesielt interessant og gjenspeiler deres historie - en ganske tøff historie om å ligge langs en viktig handelsrute og mange år under andres okkupasjon.

I dag er Malta en del av EU og en populær base for gamblingselskaper. Det skal derfor godt gjøres å vandre gjennom de mest populære byene uten å støte på noen av dine landsmenn. Legger du spill online på norsk er det nemlig en stor sjanse for at ditt utvalgte nettcasino har sitt hovedkontor på Malta. Når det er sagt har ikke malteserne latt seg inspirere av den skandinaviske matkulturen.

På Malta i dag ligger restaurantene side om side i en evig kamp om gjestene.. En rask gjennomgang viser at nærheten til Italia og Sicilia har satt sine preg - så pasta og pizza er vanlig. Bare noen få har valgt å spesialisere seg på de tradisjonelle maltesiske rettene. Skulle du noen gang dra på besøk, får du en kort liste over hva du bør se opp for her:

  • Stuffat tal-Fenek er en kaninstuing som mange anser å være den maltesiske nasjonalretten. Hva den originale Stuffat tal-Fenek-oppskriften er kommer an på hvilken familie du spør, men grovt forklart er det en tomatbasert kaninstuing med grønnsaker som har fått putre ganske lenge.
  • Pastizzi er en snack du finner i nesten hvilken som helst matkiosk på Malta. Det er rett og slett butterdeig fylt med ertestuing eller ricotta. Vil du kose deg litt ekstra kan du velge dessertversjonen med sjokoladepålegg. (Se bildet)
  • Ftira er et halvflatt brød formet som en sirkel med et hull i midten. En typisk maltesisk ftira kalles for ħobz biż-żejt hvilket kan oversettes til “brød med olje”, men det er så mye mer enn det. En ħobz biż-żejt er en ftira smurt rikelig med god olje og friske tomater. Ja, man tar en halv tomat og gnir det rundt til brødkjøttet er rødt. Så krydres det med salt og pepper før en gjør litt som man selv vil. Populært fylles brødet med en blanding av tunfisk med kapers og oliven, men det kan også legges til mye annet.
  • Lampuki er en fisk som også kalles mahi-mahi eller gullmakrell. Den migrerer forbi de maltesiske øyene fra slutten av august til slutten av desember, hvilket gjør den til en meget populær høstrett.
  • Aljotta er en veldig maltesisk fiskesuppe. Sånn bortsett fra fisken er hvitløk og marjoram rettens to viktigste ingredienser.

I tillegg til listen over burde du se opp for Gbejna som er en geitost med fantastisk smak. Gled deg også til bønnepostei kalt Bigilla, som en gjerne får servert med kjeks eller brød mens en venter på maten i en restaurant.

Ikke bare mat

Malta er ikke akkurat en gourmetdestinasjon, men rettene - slik som de jeg har lagt opp over - byr på noe som er langt fra norsk kost og en god opplevelse. Om du noen gang skulle ta deg en tur, skal du også vite at middagen gjerne serveres etter kl. 7-8 på kvelden og at restaurantporsjonene er enorme.

25 Mar 2019